”Vi ser det komma —och vi måste bli bättre”

Försäkringsbolagen arbetar sedan länge med skadeförebyggande åtgärder. Men det räcker inte — den skadeförebyggande frågan är betydligt större nu än tidigare. ”Vi behöver ta höjd för även de större frågorna i vårt skadeförebyggande arbete. Det vi vet är att vi som enskild aktör inte kan lösa frågan själva. Det är heller inte vårt ansvar. Men tillsammans som bransch kan vi göra mycket”, skriver Kenneth Karlsson på Gjensidige i en krönika inför nätverksträffen den 13 mars med temat ”Så vinner försäkringsbolagen på skadeförebyggande arbete” där han är en av paneldeltagarna. 

Här anmäler du dig till AW / nätverksträff den 13 mars!

Det ingår i vårt jobb som försäkringsbolag att förutse risker. Vi arbetar för att minska riskerna genom vårt skadeförebyggande arbete. Det har vi som bolag, våra kunder och vår planet allt att vinna på. Skadekostnader minskas, färre enskilda kunder drabbas av skador och resurser sparas genom att fler reparationer kan undvikas. 

Vi ser riskerna komma innan de är här. Vi ser det komma när ett hus inte byggs optimalt, när bostadsområden planeras i riskområden eller när tunga snömassor samlas på bristfälliga takkonstruktioner. Vi ser det komma när tekniska möjligheter i bilen tar fokus från själva bilkörningen. Vi ser det komma när nödvändigt underhåll förbises.

Vårt viktiga uppdrag är att arbeta proaktivt för att undvika det som för oss är förutsägbart. Det gör vi när vi varnar våra kunder via automatiska SMS inför kommande oväder och tipsar om hur de kan undvika och minimera skador. Det gör vi när vi ger våra kunder ekonomiska incitament för att minimera risken för skador, genom både åldersavdrag, varierande självrisker och premiejusteringar. Det gör vi genom att våga ställa krav på våra kunder via försäkringsvillkoren när det kommer till förebyggande underhåll och åtgärder. Det gör vi också genom att ställa höga krav på de leverantörer vi samarbetar med för att säkra hög kvalitet och längre hållbarhet. 

Men det räcker inte. Vi behöver ständigt bli bättre så att vi kan förutse mer. Vi ska se nya risker komma och vi har potential att göra mer. När vi återställer ett badrum efter en vattenskada, skulle vi kunna eliminera risken för en ny vattenskada genom skadeförebyggande åtgärd. Eller varför inte skadeförebygga i andra delar av ett försäkrat objekt. Samtidigt räcker inte en vattenfelsbrytare eller en backventil i ett radhus som befinner sig i ett område med hög risk för översvämning. Vi måste också tänka större. 

Klimatförändringarna kommer inte. De är här och nu och har tagit världen med storm. De senaste somrarna har vi sett skogsbränder härja utan slut i Europa och nyligen i Kalifornien. Tidigare såg vi översvämningar dränka Gävle och jordskred ödelägga E6:an. Kostnaderna har varit enorma, både för den enskilde, för försäkringsbolagen och för samhället i stort. 

Vi har allt att vinna på att minska förödelsen. Vi ser det komma och vi vet att det kommer mer och oftare. Frågan är inte om, utan när och hur stor effekten blir. Vi kan inte göra allt, men vi kan göra något. Vår uppgift som försäkringsbolag är att vara förberedda både genom att utveckla våra processer och varningssystem. Genom att ständigt förbättra oss får vi i högre grad syn på vad vi skulle ha gjort för att undvika skadan, så att vi kan göra just det nästa gång.

Vi har idag en enorm kunskapsbank och förståelse för hur skador kan undvikas. Den främsta expertisen kring detta är de som jobbar med att hantera skador. Genom tusentals skadeärenden och åratal av att ständigt lära nytt och ständigt förbättra oss har vi samlat på oss den kunskapen. Med den snabba utvecklingen av AI kan vi öka förbättringstakten, jobba med nya lösningar och förbättra våra processer. Genom att ständigt bli bättre kan vi hantera skadeärenden snabbare – och i digitaliseringens tidevarv blir vi snabbare oerhört snabbt! Idag hanterar vi samma mängd skadeärenden på en enda dag som vi tidigare gjorde på en hel vecka. Det är inte bara positivt ur drift- och kundperspektiv. Det gör oss vassare och ger oss möjlighet att fokusera mer på komplexa ärenden, ge ännu bättre service och arbeta ännu mer för att begränsa skadan som sker och förebygga nya skador.

Tidigare har vi i större utsträckning kunnat begränsa oss till skadeförebyggande arbete i det lilla. Men den skadeförebyggande frågan har blivit betydligt större nu. Vi behöver ta höjd för även de större frågorna i vårt skadeförebyggande arbete. Det vi vet är att vi som enskild aktör inte kan lösa frågan själva. Det är heller inte vårt ansvar. Men tillsammans som bransch kan vi göra mycket. Vi kan förutse vad som ska komma. Vi kan varna för det och vi kan i olika forum bidra med vår expertis kring hur vi undviker det eller i varje fall minimerar det. Och för att göra det måste vi fortsätta att ständigt bli bättre. Det vinner vi på allihop tillsammans!

Här anmäler du dig till AW / nätverksträff den 13 mars!

Kenneth Karlsson
chef för Utveckling Skador
på Gjensidige i Sverige

Medlemsföretag

Partners

Vill du vara värd för ett event?