Att känna till och hantera sina risker är ett bra ledarskap! Studier visar också att börsen ser negativt på de företag som drabbas av omfattande skador, skriver Andreas Mathisen, Group Manager Field Engineering vid FM i Sverige, i en krönika inför nätverksträffen den 13 mars med temat ”Så vinner försäkringsbolagen på skadeförebyggande arbete” där han är en av paneldeltagarna.
Här anmäler du dig till AW / nätverksträff den 13 mars!
Skadeförebyggande arbete är inte bara en nödvändighet, utan en strategisk investering i resiliens och goda framtidsutsikter.
Genom att proaktivt identifiera och hantera risker kan företag inte bara skydda sina tillgångar och personal, utan även säkerställa kontinuitet och långsiktig lönsamhet i en föränderlig värld.
Ur ett egendoms- och affärsavbrottsperspektiv är det därför kritiskt att känna till och hantera sina risker; brand, klimat- och väderrelaterade risker, men även maskin- och cyberrisker i IT- och OT-miljö. Paletten breddas ständigt.
Att däremot inte känna till sina risker och att inte hantera dem är att utsätta sig för en onödig risk och kan förutom direkta kostnader leda till en negativ marknadssyn. Det finns exempelvis studier som tittat på börsnoterade bolag som drabbats av stora storm- och översvämningsskador och som visat att börsvärdet sjunkit signifikant därefter.
Kort och gott – att känna till och hantera sina risker är ett bra ledarskap och en styrning som premieras.
Utöver traditionella risker är det också avgörande att förebygga klimatrisker. Klimatförändringar kan ha allvarliga konsekvenser för industrin, inklusive störningar i leveranskedjor, skador på infrastruktur och ökade kostnader för energi och råvaror.
Genom att genomföra klimatriskbedömningar och anpassa verksamheten till förändrade klimatförhållanden kan företag minska sin sårbarhet och öka sin motståndskraft. Var man bygger/köper sin anläggning, hur man bygger den är kritiska frågor att ställa sig när man ska expandera sin footprint.
Sammanfattningsvis är skadeförebyggande arbete en kritisk komponent för att säkerställa industrins hållbarhet och framgång.
Genom att investera i riskminimerande åtgärder kan företag skydda sina tillgångar, skapa en säker arbetsmiljö och maximera en långsiktig konkurrenskraft. Allt till gagn, inte bara för bolaget i sig, utan också för samhället i stort.
Här anmäler du dig till AW / nätverksträff den 13 mars!
Andreas Mathisen
Group Manager Field Engineering
FM
Försäkringsbolaget FM har i snart 200 år fokuserat på skadeförebyggande arbete och forskning med mantrat att ”the majority of loss is preventable” det vill säga att större delen av alla skador går att förebygga.
Nätverksträffen den 13 mars äger rum på Magnus Ladulåsgatan 63B på Södermalm i Stockholm. Värd för träffen är HELP Försäkring.